Laden...

Bezoek Europarlementariër Spakenburg

Annie Schreijer-Pierik bezocht de palingsector in Bunschoten-Spakenburg. Volgens Annie is de connectie tussen economie en cultuur bijna nergens zo tastbaar als in deze oude Zuiderzeeplaats. Annie Schreijer-Pierik in Europarmentarier voor het CDA in Brussel. Zij bracht een bezoek aan Spakenburg Paling, een traditioneel handels- en rokerijbedrijf. Met vertegenwoordigers uit alle geledingen van de sector besprak zij de economische belangen van de Nederlandse palingsector, vanuit de visserij, de aquacultuur en de handel/ rokerij.

Met een kwart miljard omzet op jaarbasis biedt deze sector werk aan 1.200 mensen. De sector wordt echter gekenmerkt door bijzondere, oude ambachten. Van botenbouwer en fuikenmaker, tot visserman en palingroker. Het is de combinatie van de eeuwenoude tradities en het unieke, oer-Hollandse palingproduct, dat de toeristen in groten getale naar de plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee trekt. In Spakenburg is dat bijzonder goed zichtbaar. Wie vanuit de moderne jachthaven naar de historische botterhaven loopt, passeert onderwijl de oude visserswoningen loopt, de voormalige visafslag en de enige nog operationele, traditionele botterwerf. Het enorme horeca-aanbod bevestigt de aantrekkingskracht op het toerisme.

Annie kreeg veel informatie over de inspanningen van de sector naar verduurzaming en verbetering van de palingstand, en hoe samenwerking de oplossing is om een eeuwenoude traditie levend te houden. De sector is er trots op dat Annie Schreijer-Pierik de belangen van de palingsector in Brussel zo fervent behartigt.

Meer activiteiten
17 december

Onderzoek Universiteit Wageningen

Palingconsumenten gezocht Paling is gezond, maar een klein deel van de paling (met name paling uit de gr... Lees meer
03 oktober

Inschrijven gratis afnemerslicentie Duur...

DUPAN is 6 en 7 oktober aanwezig op Vis Compleet in Gorinchem. Verkopers van vis kunnen zich op de stand van DUPAN inschrijven voor een g... Lees meer
20 juni

85.000 pootaaltjes uitgezet door Foppen...

In de Randmeren bij Harderwijk werden rond de 85.000 jonge palingen, zogenaamde pootaaltjes, uitgezet. Foppen Visserijbedrijf HK 78 coör... Lees meer
14 juni

Uitzet pootaal bij 100-jarige visserijve...

Zaterdag 14 juni 2014 vierde visserijvereniging Ons Belang uit Elburg haar 100-jarige bestaan, tijdens haar jaarlijkse visserijdag. DUPAN... Lees meer
24 maart

Leverancier voor uitzet glasaal is bekend

DUPAN heeft het aanbod van glasaalhandelaar Aguirrebarrena geaccepteerd. Zij boden de laagste prijs per kilo glasaal aan, voor een tota... Lees meer

DUPAN helpt de paling een handje

Het moet beter met de paling in Nederland, daar is iedereen het wel over eens. Onderzoek wijst uit dat de palingstand de afgelopen decennia een dalende trend liet zien. Hoofdoorzaak: jonge paling kan het voedselrijke zoete water in ons land niet of nauwelijks bereiken, terwijl geslachtsrijpe exemplaren niet kunnen uittrekken naar zee om naar hun paaigebied op de Atlantische Oceaan te gaan. Met het project 'Paling Over De Dijk' helpt DUPAN meer dan alleen een handje. Vele miljoenen palingen worden uitgezet om de palingstand te verbeteren. In de film wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

SEG

De SEG is een internationale NGO, bestaande uit natuurorganisaties, wetenschappers en bedrijfsleven, die zich in Europa richt op de verbetering van de palingstand.

Kust & Zee

Vereniging Kust & Zee (EUCC) wil een rijke, gezonde en aantrekkelijke kust en zee voor zowel mens als natuur realiseren, waar behoud, gebruik, beheer en ontwikkeling samengaan. Lees hier hun standpunten over paling.